Care
este masa moleculară a zahărului, dacă un litru de soluție ce conține 10 g de
zahăr la temperatura de 0°C are presiunea osmotică de 0,664·105 Pa?
(problemă propusă la IJSO Moldova, august 2017)
Se dă:
Vsol.(zahăr)
= 1 L
m(zahăr) =10 g
Πsol.(zahăr)
= 0,664·105 Pa
tº = 0ºC
|
Rezolvare:
1. Transformăm presiunea din Pa
(Pascal) în atm (atmosfere).
1 atm ......................... 101,3·103 Pa
Πsol.(zahăr) ................. 0,664·105 Pa →
Πsol.(zahăr) =
0,664·105/101,3·103 = 0,655 atm
2.
Calculăm CM din relația presiunii osmotice: Π = CM·R·T
|
M(zahăr) = ?
|
CM(zahăr)= Πsol.(zahăr): R·T
T=273+tºC, deoarece tºC= 0ºC,
T=273 K
CM(zahăr)=0,655 atm: (0,082 L·atm/mol·K ·273K) =0,0292 mol/L
3.
Calculăm masa molară a zahărului din
formula concentrației molare CM=m/M·Vsol.
M(zahăr)=m:(CM·Vsol.)=10g: (0,0292 mol/L·1 L) = 342 g/mol
Răspuns: Mr (zahăr)=342
Precizare: Zahărul are formula C12H22O11.
M(C12H22O11) = 342 g/mol
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu